Dalibor Špok: Pět nápadů, jak nyní pomoci druhým

čtvrtek 26. listopadu 2020 ·

Pojďme promyslet, jak můžeme v tuto chvíli pomoci komunitě, konkrétním druhým lidem, své širší rodině a známým. Pojďme se ptát, co můžeme konkrétně – každý z nás – udělat pro druhé.


Zdroj: blog autora 15. 10. 2020 


Soustředíme se pochopitelně na vývoj situace i vyhlašovaná opatření. Ale někdy možná zapomínáme, že mnoho můžeme dělat i my sami. Respektive každý malou trochu. Dohromady to udělá pořádný kus práce. Jsem dokonce přesvědčen, že právě podobná drobná aktivita nyní může – a to doslova – v mnoha případech zachránit životy či zdraví.


Přináším sem pět nápadů, prosím promyslete ale i další aktivity, které můžete pro druhé učinit třeba právě vy, ve své specifické situaci nebo z pozice vašeho talentu nebo vaší profese:


1. Toto je myslím nyní absolutně nejdůležitější bod: Zavolejte své babičce (strejdovi, blízkému seniorovi, neznámému seniorovi). Věřte mi, stojí to za to. Mnozí jsou v množství informací bezradní. I ti, kteří si jinak vědí ve všem rady. Mnozí nevědí, co si mají myslet. Nebo vědí, ale úplně jistí si nejsou. Mnozí něco chápou nesprávně. Někteří chápou nesprávně vše. Ale i ten, kdo oplývá jistotou a chlácholí vás, že je v pohodě, bude minimálně rád, že se mu ozvete a projevíte starost. Zavolejte, vysvětlete, nechte si položit otázky, odpovězte, uklidněte, podpořte, nabádejte k bezpečnému chování a izolaci.


2. Nakupte (a v budoucnu nakupujte, pokračujte v tom) ohroženým a nemocným (nejen covidem). Nabídněte jim to. Najděte, kdo to ve vašem okolí je. Dejte takovou možnost na sociální sítě. Zorganizujte skupinu, která to bude nabízet. Ohrožení jsou nejen senioři, ale všichni chronicky nemocní, lidé s prodělanými plicními chorobami, cukrovkáři, lidé obézní. Uvědomme si, že obchody se brzy stanou rizikovým místem, protože nakupovat budou muset chodit všichni – i ti, kteří jsou nemocní (slabě, silně, bezpříznakově), protože budou mít hlad a nikdo jiný jim nenakoupí…


3. Totéž platí i o pomoci v jiných nezbytných službách, ale nákupy potravin a léků jsou nejdůležitější.


4. Zorganizujte (v rámci možností a pravidel opatření) miniaturní dětskou skupinu pro přetížené rodiče malých dětí, vaše známé – svobodné matky či kolegyně, které si potřebují odpočinout apod. Vezměte tyto děti ven. Nebo se vždy (2–3 rodiny v komunitě, sousedství) spojte a na část dne si vzájemně pohlídejte děti, zorganizujte něco pro ně. Rodičům se uleví, děti to bude bavit. Samozřejmě dodržujte všechna opatření a bezpečné chování. Zatím je to realizovatelné (malé skupinky do 6 mohou být). Později možná opatření tuto možnost znemožní.


Berte přitom samozřejmě v potaz případné riziko zavlečení infekce do dané rodiny: Pokud je to mladá rodina/rodič bez velkého rizika, samozřejmě si může dovolit větší míru rizika než domácnost, ve které v žije senior nebo nemocný člověk. V takové domácnosti podobnou radu samozřejmě nerealizujte.


5. Nešiřte na sociálních sítích žádné schválně kontrariánské názory, které chtějí svou odlišností vyvolat emoce a slávu. Nešiřte prosím ani žádné roztodivnosti a spiklenecké teorie k pobavení ostatních. Ano, vy a vaši přátelé se možná pobaví, ale taková zpráva/status díky tomu získá popularitu a algoritmy sociálních sítí jej pak doručí do jiných skupin, kde jej vezmou vážně. Pokud už chcete na takové věci upozornit/pobavit se, tak screenshotem, nikoli odkazem na daný status, protože algoritmus sociálních sítí tento screenshot ignoruje. Nejlépe ale ignorujte vše škodlivé, nelajkujte to, nereagujte na to. Případně takový status nahlaste.


Vymyslete další možnosti. využijte situaci, ve které jste


Toto je pět tipů. Určitě dokážete vymyslet další. Nebo si vzpomeňte, co se vám na jaře z podobné pomoci osvědčilo. Věřím, že každý člověk může nabídnout něco. Osamělý senior může volat jiným osamělým seniorům. Maminka, která doma musí pečovat o děti, může navařit o jednu porci více nemohoucí sousedce. Hledejme možnosti a nalezneme je. Je mimochodem známou psychologickou zkušeností, že na konec se budou cítit lépe nejen příjemci naší pomoci, ale především my sami…


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger