Markéta Boubínová: „Rok či roky.“ Velká reforma výuky potrvá déle, připouští Bek

čtvrtek 14. září 2023 ·

Už od září 2025 by se měli prvňáci a šesťáci ve školách učit podle nového kurikula. Tvorba klíčového dokumentu a především jeho zavádění do praxe se ale podle ministra školství Mikuláše Beka protáhne, možná i o několik let. Vláda přitom v programovém prohlášení slíbila „zlepšení kvality výuky na základních a středních školách“ právě na základě nového rámcového vzdělávacího programu.


Zdroj: Deník N 12. 9. 2023

 

Už od září 2022 tvoří pod hlavičkou Národního pedagogického institutu (NPI) pracovní skupiny expertů nové kurikulum (rámcový vzdělávací program) pro základní školství.

 

Práci ale od začátku provází zpoždění. Skupiny začaly pracovat, aniž měly finální zadání od ministerstva školství. To ho dodalo až letos 1. února.

 

Deník N následně na jaře popsal chaos, který tvorbu klíčových dokumentů provází. Problémem podle některých členů skupin byla především nedostatečná komunikace mezi pracovními a řídicími koordinačními skupinami.

 

Do konce srpna skupiny odevzdaly postupně dvě verze očekávaných výstupů, zatím ale stále není jasné, co bude dál.

 

Rámcové vzdělávací programy už nyní stanovují výstupy, které by žáci v jednotlivých ročnících měli naplnit. Školy si podle toho tvoří své školní vzdělávací programy, podle kterých následně učí.

 

Nové kurikulum má klást větší důraz na kompetence a gramotnost dětí a naopak zabránit zbytečnému memorování faktů. Novinkou mají být i tři modelové školní vzdělávací programy s konkrétními příklady do výuky. Na těch už se podle plánu mělo začít pracovat, doposud se to ale nestalo.

 

Podle harmonogramu NPI má být návrh revize kurikula hotový do konce letošního roku. „Veřejné připomínkové řízení proběhne po projednání kompletního návrhu v řídicí skupině MŠMT (přibližně listopad 2023),“ stojí na stránkách institutu.

 

V lednu 2024 by mělo ministerstvo hotový dokument schvalovat, v březnu má být nové kurikulum zveřejněné.

 

Následují dvě klíčová data – od příštího září by totiž podle hotového kurikula podle dosavadního plánu mohly začít učit první školy, od září 2025 podle něj musí vyučovat povinně všechny školy minimálně v prvních a šestých třídách.

 

Tento plán se ale podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) nepodaří splnit, školy tak podle nového kurikula začnou učit až později.

 

„Během září ministerstvo rozhodne o úpravě harmonogramu, který bude podle mého předběžného odhadu mírně posunutý. Implementace do škol může nastat až tehdy, když budou hotové i vzorové školní vzdělávací programy, učebnice, elektronická podpora a podobně, takže od implementace nás nepochybně dělí ještě o něco víc času,“ řekl Bek v rozhovoru s Deníkem N.

 

Ministr zároveň kritizoval samotný začátek práce na novém kurikulu.

 

„Z debaty s různými aktéry revize jsem pochopil, že se primárně rozběhla v jakémsi neklidu z toho, že se už poměrně dlouho žádná revize nekonala, a přitom původní záměr počítal s určitou periodicitou,“ podotkl.

 

Zdržení celé revize podle něj může přinést i výhody.

 

„Teď se teprve za chodu postupně hledaly formulace těch cílů, které by měla revize uskutečnit. A možná je to dobře, že se to zdrží, protože do hry vstupuje diskuze o umělé inteligenci a nových technologiích a revize by měla počítat s jejich dopady. Takže když si teď řekneme, že se to ještě o chvíli protáhne, což se už několikrát stalo, máme aspoň prostor na to zohlednit technologické změny,“ vysvětlil Bek.

 

 

Vláda má nové kurikulum v programu


Kabinet Petra Fialy si dokončení revize stanovil jako jeden z úkolů do svého programového prohlášení.

 

„Zlepšíme kvalitu výuky na základních a středních školách tím, že do konce roku 2023 dokončíme revize rámcových vzdělávacích programů s důrazem na objem, obsah a aktuálnost učiva a zajistíme podmínky pro jejich implementaci ve školách, čímž dosáhneme zlepšení kvality výuky na základních a středních školách,“ stojí v dokumentu z ledna 2022.

 

Letos v březnu kabinet v aktualizovaném materiálu datum upravil na „rok 2024“.

 

Na deklarované zlepšení kvality výuky mu ale zřejmě čas nezbyde, protože zavádění nového kurikula do škol se podle Beka zpozdí. „Podle mě určitě o rok či roky,“ odpověděl ministr na přímý dotaz.

 

V samotné přípravě nového kurikula, tedy toho, co žáci musí ovládat, však podle něj největší zpoždění nevzniká. „Já jsem zatím od kolegů, kteří se tím zabývají, slyšel o měsících (jde o zpoždění v přípravě výstupů kurikula, pozn. red.). Teoretické práce nemusí trvat zase tak dlouho,“ uvedl.

 

Kurikulum mělo vznikat v pracovních skupinách i kvůli transparentnosti a širokému zapojení veřejnosti. V současnosti ale žádné nové výstupy na stránkách NPI nejsou, a to přesto, že byly odevzdané už dvě verze.

 

Podle Beka navíc závěrečná podoba kurikula zřejmě nevzejde od jednotlivých pracovních skupin, které procházely výběrovým řízením. „Myslím, že tam bude muset být ve finále nějaká úzká odborná skupina, která to celé sjednotí,“ popsal svou vizi ministr.

 

 

Čekají fakulty i střední školy

 

Na nový rámcový vzdělávací program pro základní školy čekají kvůli reformě příprav budoucích učitelů pedagogické fakulty. V návaznosti na něj mají podle dosavadních plánů vznikat i vzdělávací programy pro střední školy.

 

Podle Beka ale nové kurikulum pro základní školy nemůže být hotové bez toho, aniž by se posunula práce na tom středoškolském.

 

„Zároveň je důležité, aby pokročila práce na středoškolském kurikulu, která už začala debatou o revizi oborové soustavy (skladba středoškolských oborů, pozn. red.). Tohle by mělo být koordinované dohromady, aby to navazovalo. Bez toho podle mě nelze revizi kurikula základního školství dokončit,“ řekl ministr.

 

Pro tvorbu školních kurikul je navíc podle něj důležité pracovat s rozhodnutím, zda budou základní školy devítileté, nebo jen osmileté.

 

„Rozhodnutí, zda to bude osm, nebo devět let, není úplně fatální (pro rámcový vzdělávací program, pozn. red.) a neznehodnotí dosavadní práci. Ovlivní ale samozřejmě další konkretizaci, takže při přípravě školních vzdělávacích programů by ta otázka zřejmě už měla být zodpovězená,“ sdělil Bek.

 

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger