Markéta Hronová: Mladí Češi jsou na tom s angličtinou čím dál hůř. V mezinárodním žebříčku už je předběhli i Slováci

čtvrtek 16. listopadu 2023 ·

Zatímco odborné znalosti angličtiny u zaměstnanců se zlepšují, mladí lidé mezi 18 a 20 lety se v angličtině dlouhodobě zhoršují. Ukázal to mezinárodní žebříček vzdělávací organizace EF Education First. Češi si podle výsledků testů angličtiny u 2,2 milionu nerodilých mluvčích od loňska pohoršili o tři příčky a skončili na 26. pozici ze 113 zemí. Nejlepší angličtinu mají i letos po několikáté za sebou Nizozemci. Na 18. příčku se vyhoupli Slováci. Ve srovnání regionů pak jižní Morava porazila Prahu.

 

Zdroj: Hospodářské noviny 9. 11. 2023

 

Hodnocení uvádí pět úrovní znalosti anglického jazyka od velmi vysoké přes vysokou, průměrnou a nízkou po velmi nízkou. Češi, kterých letos test absolvovalo 2 400, se dlouhodobě pohybují na spodních příčkách vysoké úrovně angličtiny.

 

Podle Sabiny Wyrobové, manažerky české pobočky Education First, za zhoršení může online výuka z dob pandemie. „U jazykové výuky je nezbytné jazyk aktivně používat, snažit se komunikovat, i když s chybami, a tato možnost tady dlouho nebyla. Školy i žáci dohání to, co zameškali, ale neposouvají se ještě dopředu. I to může za naši stagnaci a propad v rámci žebříčku,“ míní.

 

Některým zemím se ale daří výrazně zlepšovat bez ohledu na pandemii. Například Slováci se letos vyhoupli na 18. příčku, přitom do roku 2020 byla úroveň anglického jazyka v Česku vyšší než na Slovensku.

 

Od roku 2015 naopak rostou znalosti zaměstnanců. Celosvětově i v Česku se zlepšuje znalost angličtiny u mužů a klesá u žen. V Česku na tom byli muži ve srovnání s ženami v letech 2017 a 2018 mírně hůře, od roku 2019 jsou na tom s angličtinou lépe než ženy a rozdíl se zvětšuje.

 

Ve srovnání regionů je pak nejlepší jižní Morava před Prahou a Moravskoslezským krajem, mezi městy vede Brno před Prahou. Znalost angličtiny je v Česku nejvyšší u lidí mezi 21 a 40 lety. V užším věkovém vymezení proti loňsku stagnuje u lidí mezi 18 a 20 lety, výrazně naopak klesla u mluvčích mezi 26 a 30 lety.

 

Angličtinářce a předsedkyni Učitelské platformy Petře Mazancové ale výsledky tak hrozné nepřijdou – být na 26. příčce ze 113 sledovaných zemí není tak špatné. „Učím na gymnáziu, takže mám jen úzký vhled, ale co vím i od kolegů, tak nám do prváku chodí děti s vyšší a vyšší úrovní angličtiny. Mám pocit, že je to spíše záležitostí sociální – kdo se setkává s angličtinou při hraní online her nebo sledování filmů či videí v angličtině, má úroveň dobrou,“ míní.

 

 

Chcete vědět, jaké dělají Češi nejčastější chyby?

I am from exit. Češi jsou s angličtinou na chvostu Evropy. Brzdí to byznys zdejších podniků?


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger