Milí čtenáři Učitelských listů!

pondělí 18. prosince 2023 ·

Abych Vám mohla na každý den připravit nějaký aktuální článek o vzdělávání, sleduji převahu všeho, co lze z této oblasti najít v médiích na internetu. Když jsem dnes prohlížela svoje záznamy, abych vybrala články na poslední dny před vánočními prázdninami, ustrnula jsem: za poslední čtyři měsíce byly titulky převážně negativní.

 

Jako by se ve školství nedělo nic dobrého pro děti a studenty, nic příznivého pro jejich rozvoj, nic užitečného pro jejich budoucnost. Jako by tu nebyli dobří učitelé, vychovatelé, ředitelé, školští manažeři. Dalo mi velkou práci najít několik článků s kladným obsahem. Zdá se mi to nespravedlivé.

 

Vzpomněla jsem si při tom na větu Tomáše Feřteka, kterou mi kdysi řekl, když jsem začínala: „Dobrá zpráva není žádná zpráva. Nikoho neupoutá. Čtenáři vyhledávají negativní zprávy.“ Zdá se, že média se tím řídí dodnes. Pak není divu, že nejen ve školství, ale i ve společnosti panuje „blbá nálada“. Přitom se nedějí jen špatné věci (i když poslední roky rozhodně lehké nejsou). Děje se i mnoho nového, dobrého, zajímavého a užitečného – a nejen ve vzdělávání. Většina lidí (a samozřejmě i učitelů) se snaží dělat svou práci co nejlépe navzdory nelehké situaci ve světě, snaží se zvládat nepříznivé přírodní situace, pandemie i války, společenské i ekonomické problémy. Pedagogové si uvědomují, že děti a mladí lidé nemohou počkat se svým vzděláváním, až zase bude klid a pohoda, a chovají se podle toho.

 

Snad si zmíněná média budou více všímat a ocení i ty dobré věci, aby negativní zprávy byly vyváženy těmi kladnými. Potřebujeme to všichni.

 

Přeji Vám všem pokud možno příjemné a klidné Vánoce mezi Vašimi blízkými a posílám postupně těch několik dobrých zpráv, které jsem vybrala. Věřím, že v příštím roce jich bude více!

 

Jana Hrubá

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger