Martina Klímová: Ve školách napříč Českem chybí pedagogové. Často za ně zaskakují neaprobovaní učitelé nebo důchodci

úterý 12. září 2023 ·

V celém Česku chybí učitelé. Vyplývá to z dat ministerstva školství. Výuku kritických předmětů často zajišťují neaprobovaní nebo důchodci. Ministerstvo chce nové učitele motivovat například vyššími platy. Pomoci má také uznání praxe u specialistů z některých oborů.


Zdroj: www.irozhlas.cz 24. 8. 2023

 

Důvodem je vysoký věk a následný odchod do důchodu učitelů v některých aprobacích. Z všeobecně vzdělávacích předmětů se to týká hlavně matematiky a fyziky, z odborných pak strojírenství a dopravy.


 

Na základních školách chybí učitelé na 1. stupni

 

Například Plzeň dlouhodobě shání učitele na první stupeň, problém je najít i matematikáře, chemikáře či fyzikáře, a dokonce i vyučující pro předmět „svět práce“. V poslední době plzeňské školy řeší také nedostatečný počet učitelů cizích jazyků.


Plzeň spolupracuje s místní pedagogickou fakultou, ve školách tedy hodně vypomáhají studenti, kteří dokončují studium a chystají se do praxe. Často přesluhují i učitelé, již mají důchodový věk.


Problematické předměty si berou na starost také učitelé, kteří na ně nemají potřebnou aprobaci a teprve si ji dodělávají.


Město dále pravidelně jedná s fakultou o tom, aby upřednostnila ty aprobace, které v praxi chybí. Studenti si totiž rádi vybírají předměty jako „výchova ke zdraví“, ale potom jen těžko hledají uplatnění.

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger