Nadační fond Magdaleny Kožené otevírá stipendijní program pro nadané žáky ZUŠ a jejich učitele

pondělí 5. února 2018 ·

Nadační fond Magdaleny Kožené, jehož cílem je podpora činnosti základních uměleckých škol a uměleckého vzdělávání u nás, rozšiřuje své aktivity. Pod názvem MenART otevírá unikátní roční stipendijní program mentoringu uměleckého vzdělávání, do kterého se mohou zapojit nadaní žáci základních uměleckých škol a jejich učitelé.

Do role mentorů vstupuje devět předních osobností umělecké scény, které reprezentují 3 obory zastoupené v programu: klasickou hudbu, autorskou tvorbu a výtvarný obor: dirigent Tomáš Netopil, operní pěvkyně Kateřina Kněžíková, klavírista Ivo Kahánek, skladatelka a klavíristka Beata Hlavenková, zpěvačka Lenka Nová, violoncellistka Terezie Kovalová a výtvarní umělci Maxim Velčovský, Petr Nikl a Milan Cais. Ti se budou se studenty a jejich pedagogy během školního roku 2018/2019 pravidelně setkávat.

Nadační fond se tak vedle celostátního happeningu ZUŠ Open, ve kterém upozorňuje na význam uměleckého vzdělávání, soustředí na podporu a rozvoj mladých talentů a inspiraci pedagogů.

Do stipendijního programu MenART se mohou hlásit žáci ZUŠ z celé ČR starší 10 let vždy ve spolupráci se svými pedagogy. Celoroční program je pro žáky i pedagogy zdarma, první ročník pojme na 140 účastníků celkem.

Z přístupu mentorů srší chuť s dětmi pracovat a sdílet svůj přístup. „Takový projekt je pro žáka inspirací i motivací, má možnost čerpat různé hudební přístupy, potkat se i s lidmi, se kterými by se do kontaktu běžně nedostal a přemýšlet tak jinak nad hudbou i svou budoucností," říká dirigent a také výtečný houslista Tomáš Netopil. Právě pod jeho patronací se uskuteční úvodní letní setkání v Kroměříži.

Všichni umělci s vděčností vzpomínají na přístup a vedení, které se jim dostaly v útlém věku od pedagogů. Přístup pedagoga i rady sdílené staršími profesionály patří dle jejich slov mezi důležité faktory na osobní umělecké cestě každého z nich. „Věříme, že inspirativní setkání hrají v uměleckém vývoji zásadní roli. Program je v našich podmínkách unikátní ve své délce i v zahrnutí tandemu student–pedagog,“ říká Dana Syrová, která stojí za vedením programu a dodává: „Věřím, že MenART osloví náctileté studenty, pro které je práce na ZUŠ důležitá a zvažují své další kroky na poli umění a směřování svého studia.“

Přihlášky do programu MenART lze podávat do 30. března 2018. Je možné se hlásit do tří oborů: klasická hudba, autorská tvorba a výtvarný obor, vždy ke konkrétním mentorům. První několikadenní pracovní setkání se uskuteční na konci srpna 2018 v Kroměříži. Následovat budou tři konzultace v dvouměsíčních intervalech. Výstupy prvního ročníku budou prezentovány v rámci Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2019. Detailní informace jsou k dispozici na www.nfkozena.cz. První ročník stipendijního programu se uskuteční díky patronaci společnosti RSJ.

Stipendijní program Nadačního fondu Magdaleny Kožené MenART propojuje uměleckou praxi a vzdělávání, inspiruje k výměně zkušeností a navázání vazeb důležitých pro další tvůrčí činnost v rámci moderních přístupů k uměleckému vzdělávání talentovaných žáků a škol, které usilují o podporu jejich talentů. „Mám velkou radost z projektu mentoringu, který unikátním způsobem propojuje světy ZUŠ a profesionálního umění – světy, které jeden bez druhého nemohou dlouhodobě úspěšně existovat. Během svých studií jsem potkal mnoho lidí, kteří mi zcela nezištně a s úsměvem pomohli na cestě k profesionalismu. Je mi velkou ctí a radostí, že nyní mohu poslat jejich dar dál svým mladým kolegům!“ doplňuje Ivo Kahánek, jeden z nejvýraznějších pianistů mladé generace. „Nezáleží na tom, odkud jste, možná ani na podpoře okolí. Jde o to, ať děláte, co vás baví, a to ať rozvíjíte. Ať se nebojíte využít příležitost k setkání s lidmi, s hudbou, nikdy nevíte, kam vás to může posunout,“ navazuje skladatelka Beata Hlavenková při vzpomínkách na svou cestu z Třince na studia v USA.

Přihlášky může podávat vždy žák základní umělecké školy společně se svým pedagogem ke konkrétnímu mentorovi. Povinnou součástí přihlášky je vždy motivační dopis i vyjádření pedagoga ZUŠ a ukázka práce. Výběr a zveřejnění stipendistů proběhne do konce dubna 2018. Přihlášky hodnotí poradní tým Nadačního fondu, výsledný výběr účastníků stipendijního programu podléhá osobnímu rozhodnutí daného mentora. Dvojice pedagog – student se zavazuje absolvovat program v celé šíři.


ZUŠ Open

Nadační fond Magdaleny Kožené pořádá také celostátní happening základních uměleckých škol ZUŠ Open, který se v letošním roce uskuteční 24. května po celé České republice a do něhož se zapojilo rekordních 370 ZUŠ. Aspiruje tak na největší kulturní událost u nás. Během jednoho dne proběhnou stovky koncertů, výstav, tanečních či divadelních představení ve veřejném prostoru.

ZUŠ Open je dnem oslav, sdílené radosti a respektu k systému uměleckého vzdělávání. Vytváří prostor pro setkání nejen pedagogů, žáků škol a jejich rodičů, nýbrž i všech, kteří mají zájem o umění a kultivaci nejmladší generace. Je příležitostí představit práci ZUŠ v celé její šíři – hudbu, výtvarné umění, divadlo i tanec. ZUŠ Open navíc nabízí myšlenku společných projektů a setkání uměleckých škol, která podporuje nejen vzájemné vazby a tvořivost, ale zároveň prezentuje pestrost uměleckých oborů a života škol v rámci regionů. Na webových stránkách ZUŠ OPEN je nyní připraveno prostředí pro sdílení detailnějších informací o každé zapojené škole do projektu ZUŠ open v rámci jednotlivých profilů škol a Salonu ZUŠ. Školy tak mohou sdílet s ostatními své úspěchy a to, co považují ve své propagaci za stěžejní.

Více na www.zusopen.cz.



________________

Nadační fond Magdaleny Kožené

Mezzosopranistka Magdalena Kožená iniciovala podporu základních uměleckých škol jako světově jedinečného konceptu uměleckého vzdělávání založením nadačního fondu na začátku roku 2016. Členem správní rady fondu a spolupatronem akce je také generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat," říká světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

V České republice funguje 489 základních uměleckých škol, ve kterých studuje 247 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický.

Posláním fondu je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání. Více podrobností o aktivitách fondu na www.nfkozena.cz.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger