Václav Pešička: Děláme ze vzdělávání Velkou pardubickou. Přijímačky netestují znalosti, ale distribuují žáky, upozorňuje ekonom Münich

pondělí 8. dubna 2024 ·

Blíží se datum, kdy uchazeči o učňovské obory, střední školy a gymnázia usednou do lavic a budou o své vysněné školy soupeřit s vrstevníky. Přijímací řízení má letos modernější háv díky částečné digitalizaci. Nic se ale nemění na roli přípravných kurzů na přijímací zkoušky, které právě v těchto dnech vrcholí a žáky základních škol na testy od Cermatu připravují. Proč nestačí příprava jen ze základní školy? V pořadu Řečí peněz odpovídá ekonom Daniel Münich z CERGE-EI.

 

Zdroj: Český rozhlas plus 4. 4. 2024

 

„Dekády jsme přehlíželi rostoucí nesoulad mezi tím, jaké středoškolské vzdělání nabízíme a co vyžaduje doba. Některé školy se tak dostaly do obrovského převisu poptávky. V takovém systému musíte začít přerozdělovat – a tím způsobem jsou přijímačky,“ vysvětluje příčiny současné situace ekonom Münich.


Přijímací zkoušky tak podle něj netestují znalosti, které se děti ve školách dozvídají, ale jsou jen distribučním mechanismem. „Bohužel to vyvolává na straně rodičů a žáků obrovské tlaky, aby se učili jen na samotné testy. Bez intenzivní přípravy a peněz se ale v těch testech nedá uspět,“ podotýká.

 

„Ze vzdělávacího systému bychom neměli dělat Velkou pardubickou. To pak není systém, který povede k široké vzdělanosti lidí pro život, který není jenom o práci,“ upozorňuje Münich a dodává, že vzdělávací systém má daleko větší zásah, než je jen dodávání lidí na pracovní trh.

 

 

Budoucnost?

 

„Je otázka, jak rychle a zda se vůbec podaří proměnit strukturu středních škol. V daném případě je změna na krajích. Zatím byl posun relativně malý, ale uběhl teprve krátký okamžik od loňského průšvihu,“ popisuje ekonom.

 

Reformace je ale v současné situaci nesnadná. „Strašně špatně se to dělá v situaci, kdy vám v reálných hodnotách klesá rozpočet a kdy máte někoho přesvědčit, že se má restrukturovat nebo něco měnit,“ konstatuje Münich.

 

 

Co brání moderním řešením v naší společnosti? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger