Iva Vokurková: Ať mají děti od tří let nárok na školku nebo dětskou skupinu, navrhuje ministerstvo. Obce jsou proti

čtvrtek 3. srpna 2023 ·

Obce by mohly mít od příštího roku novou povinnost: zajistit místa pro děti od tří let ve školkách nebo dětských skupinách. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí v novele zákona o dětské skupině. Obce, které by dostatečné kapacity nezajistily, by mohly dostat pokutu. A ministerské plány se jim nelíbí i z jiných důvodů. Proti je i resort školství.


Zdroj: www.irozhlas.cz, 23. 6. 2023

 

Veronika má tři děti ve věku od dvou do pěti let. S rodinou před dvěma lety koupili dům ve vesnici na Nymbursku. Jenže nejstaršího, tehdy tříletého syna nevzali ani do jedné z okolních školek. A tak rodina stěhování o rok odložila a zůstala v Praze, kde místo ve školce našli. Letos Veronika hledala zařízení pro prostředního syna, kterému budou na podzim čtyři roky.


„Opět jsem podala sedm přihlášek na deset školek. Nakonec nám ho v jedné vzali, ale v jiné vesnici, než kam vozíme jeho bratra,“ popisuje situaci Veronika. Od září se vrací do práce, takže potřebovala někam umístit i svou dvouletou dceru. „Smilovali se nad námi v jedné dětské skupině, ale jen na tři dopoledne týdně. Takže máme tři děti, každé v jiném zařízení, ve třech různých obcích a ani jedno v místě bydliště. Od září nás tak čeká docela dost rozvážení,“ stýská si Veronika.

 

Ve vesnici, ve které pětičlenná rodina žije (Veronika si ale nepřeje zveřejnit její jméno), žádná školka není. „Přitom mladých rodin tady žije dost, obec to ale neřeší. Poradili mi, ať si přehlásím bydliště k někomu, kde je spádová školka. Že to tady tak dělají všichni,“ krčí rameny trojnásobná matka.

 

 

Není školka? Budou sankce


V budoucnu by mohla obec dostat za takový liknavý přístup pokutu. Ministerstvo práce a sociálních věcí to navrhuje ve Strategii rodinné politiky a jedná o tom i meziresortní pracovní skupina. MPSV taky chce, aby obce měly povinnost místa pro děti od tří let zajistit.

 

Teď školský zákon dětem garantuje „přednostní umístění“ podle věku a bydliště, nově by děti od tří let mohly mít na školku zákonný nárok. Počítá s tím novela zákona o dětských skupinách.

 

„Chceme umožnit, aby obce garanci právního nároku mohly zajišťovat i pomocí dětských skupin. Ty vnímáme jako flexibilní nástroj, jednodušší ke zřízení než školky. Starostům by proto umožňovaly reagovat na rostoucí potřebu kapacit,“ vysvětluje ředitelka odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí Martina Štěpánková Štýbrová.

 

Svaz měst a obcí ale upozorňuje na to, že není jasné, kdo by měl zřizování dětských skupin zaplatit. Kvůli úsporným opatřením se mají snížit národní dotace a samosprávy nebudou mít podle výkonné ředitelky Radky Vladykové na takové investice peníze. S tím souhlasí i místopředseda Sdružení místních samospráv Oldřich Vávra.

 

„Druhý problém je prostorové omezení. Dlouhodobě prosazujeme zmírnění poměrně přísných hygienických norem pro školská zařízení. To by pomohlo zvýšit kapacity. Kvůli předpisům na osvětlení, velikost pozemku, doprovodnou zeleň atd. nemohou být některé prostory využívání pro školní účely,“ říká. 

 

Možnost zavedení sankcí pro obce, která kapacity nezajistí, obě dvě organizace odmítají. „Stát nás nemůže pokutovat za něco, co nespadá do státní správy, ale do naší samostatné působnosti. Jinak by na to taky měl dát peníze,“ podotýká Vladyková.

 

O zmírnění hygienických norem ve školkách a velkých dětských skupinách jednají s ministerstvem zdravotnictví resorty školství i práce. Podle Štýbrové z ministerstva práce by se například mohl zrušit požadavek na vlastní zahradu školky, snížit počet metrů čtverečních na jedno dítě nebo nároky na úklid a vymalování prostor. Mírnější podmínky platí už dnes u malých dětských skupin do 12 dětí.

 

 

Pečovat nerovná se vzdělávat


Proti tomu, aby se dětské skupiny staly rovnocennou alternativou k mateřských školám, se ale ostře staví ministerstvo školství. „Dětské skupiny jsou o péči a výchově, ale chybí tam podpora vzdělávání. A speciálně u dětí čtyřletých a starších považujeme skutečně za žádoucí, aby byly v mateřské škole, kde se pracuje podle rámcového vzdělávacího programu, jsou tam kvalifikovaní pedagogičtí pracovníci proškolení i třeba v pedagogické diagnostice ad. U dětských skupin žádný takový požadavek v této chvíli není,“ vysvětluje ředitel odboru předškolního a základního vzdělávání Michal Černý.

 

Dětské skupiny navíc vyjdou rodiče výrazně dráž než školky. Například v Praze je školkovné zhruba 800 korun za měsíc, zatímco dětská skupina pro děti od tří let vyjde kolem deseti tisíc.

 

Meziresortní pracovní skupina taky řeší to, jak zamezit vzniku dvojkolejnosti. Tedy situace kdy by se v první třídě sešly dvě skupiny dětí: jedna by za sebou měla předškolní vzdělávání v mateřince, druhá hlídání v dětské skupině.

 

Finální podoba novely se ještě může změnit, do konce června k ní mohly dotčené instituce posílat připomínky, pak ji čeká projednání na vládě a v Parlamentu. Platit má od ledna.

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger