AŘZŠ: Propouštět se nemusí, ale problémy se jenom odsouvají

středa 14. února 2024 ·

13. února 2024 došlo kvůli nedostatečnému financování mzdových prostředků nepedagogických zaměstnanců škol k jednání mezi zástupci vlády, školských asociací a odborů. Výsledkem tohoto jednání je slib zrušení závaznosti limitu počtu nepedagogických zaměstnanců na jednotlivých školách a slib opětovného setkání na začátku prázdnin, kdy bude jasný výsledek hospodaření státu za první pololetí tohoto roku. Školy byly zároveň vyzvány, aby chybějící finanční prostředky hledaly u krajů či u svých zřizovatelů.

 

Zdroj: tisková zpráva AŘ ZŠ 14. 2. 2024

 

Asociace ředitelů základních škol

 

— Vítá příslib zrušení závaznosti limitu počtu nepedagogických zaměstnanců. Díky tomu nemusí ředitelé propustit nepedagogické zaměstnance, kteří se jim “nevešli” do stanoveného limitu. Vnímá to však jako nutný ústupek ze strany vlády, nikoli jako konstruktivní řešení.


— Zásadně nesouhlasí s odsunutím řešení problému až na červenec tohoto roku a s přesunutím odpovědnosti na kraje, zřizovatele škol a na samotné ředitele.


Ředitelé škol potřebují výši přidělených mzdových prostředků znát co nejdříve, jelikož financování škol probíhá průběžně. Nemohou čekat do července a z prostředků na platy pedagogických zaměstnanců dofinancovávat platy nepedagogů – nemají totiž jistotu, že v tomto neférovém jednání nebudou muset pokračovat. 


Školy pro plnění svého hlavního úkolu potřebují klid a stabilitu a těch se jim nyní nedostává. Naopak se stupňuje míra nejistoty, nervozity. Chybí dlouhodobé koncepční řešení a místo toho se “hasí” jeden problém za druhým. Tato nekoncepčnost může mít dopad na celkové zhoršení kvality vzdělávání.


AŘZŠ si je vědoma nutnosti hospodárného chování. Šetření na školství však není šetřením na pravém místě. AŘZŠ vyzývá k co možná nejrychlejšímu vyřešení situace a je připravena aktivně se účastnit dalších jednání.



O Asociaci ředitelů základní škol (AŘZŠ)


AŘZŠ je profesní organizace, sdružující především (ale nejenom) řídící pracovníky v základním školství. Členy mohou být fyzické i právnické osoby (školy jako instituce). AŘZŠ si klade za cíl propojovat profesní problematiku školského managementu s problematikou pedagogů z terénu.


AŘZŠ je aktivním členem Unie školských asociací ČR (CZESHA) a podílí se na modelování kontinuálního systému vzdělávání od předškolního až po maturitní či vyšší odborné vzdělání.


AŘZŠ sdružuje v současné době více než 300 ředitelů základních škol. Většina z nich se schází 2x ročně na valných hromadách nebo na krajských konferencích. Nejde tedy pouze o formální klikání nebo lajkování na Facebooku.


Ředitelé sdružení v AŘZŠ zastupují přes 9 000 učitelů svých škol. AŘZŠ je dlouhodobým, spolehlivým a konstruktivním partnerem těm organizacím, které jednají korektně. Nehájí pouze zájmy ředitelů, ale snaží se působit ve prospěch celého českého školství.


V případě zájmu o další informace nás kontaktujte:

mgr. Ing. Luboš Zajíc, MBA

prezident Asociace ředitelů základních škol České republiky, ředitel ZŠ Pečky, okres Kolín

e-mail: zajic@zspecky.cz

tel.: 607 573 830

e-mail: asociace.rediteluzs@gmail.com

tel.: +420 606 727 762



0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger