MŠMT: Konvent jednal o odkladech docházky a přípravě vyučujících

pátek 5. července 2024 ·

Snížení celkového počtu odkladů školní docházky a příprava budoucích učitelů a učitelek byly tématem pátého jednání Národního konventu o vzdělávání. Na Konventu, který se konal 24. června v Brně, se projednávalo také budování dobrých vztahů ve škole a práce s různorodým kolektivem.

 

Zdroj: MŠMT 26. 6. 2024

 

„Téměř čtvrtina dětí u nás nastupuje do základní školy s odkladem. V kombinaci s dodatečnými odklady to způsobuje, že se v jedné třídě potkávají děti s věkovým rozdílem až dva roky. Podle odborníků samotný odklad v mnoha případech nevede ke zlepšení připravenosti žáka na školní docházku,“ uvedl na jednání Konventu ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. Ke snížení podílu odkladů připravilo MŠMT několik variant řešení, do konce roku se rozhodne, která z nich začne platit. Cílem je nastavit taková opatření, aby byl přechod z mateřských do základních škol co nejvíc plynulý a školy nabídly dětem a rodičům podporu.

 

Dalším tématem jednání byla příprava kompetenčního rámce učitele/ky. Ten by měl popisovat kritéria kvality učitelské práce a navazuje na kompetenční rámec absolventa/ky učitelství, který je již schválen. Tyto úpravy by měly být součástí budoucího kariérního systému pro vyučující. Díky tomu by se pedagožkám a pedagogům rozšířily kariérní možnosti, zároveň by tento systém měl vést ke zkvalitňování výuky.

 

 

Podklady k projednávaným tématům a záznam z jednání najdete ZDE.

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger